Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Η "Φωνή της Ελλάδας" και τα βραχέα

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης δεκαετίες τώρα η "Φωνή της Ελλάδας" έχει κρατήσει συντροφιά σε απόδημους Ελληνες και ναυτικούς μέσα από τις συχνότητες των βραχέων κυμάτων. Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα μεταδιδόταν μόνο από τρεις συχνότητες με κατεύθυνση προς Ευρώπη και Αμερική (9.420 και 9.935 Khz) και ορισμένες ώρες προς Βόρεια Αφρική (11.645 Khz). 
Η ακρόαση ήταν εφικτή κυρίως μέσα από τους 9.420 Khz στην Ευρώπη κατά τις νυχτερινές ώρες.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει η εκπομπή του σταθμού στα βραχέα κύματα.
Το πρόγραμμα μεταδίδεται από το διαδίκτυο και μέσω δορυφόρων.   
Είναι γεγονός ότι σε παλαιότερα χρόνια, ειδικά πριν την έλευση της ψηφιακής εποχής, η "Φωνή της Ελλάδας", όπως και οι παρόμοιοι σταθμοί άλλων χωρών, εξέπεμπε μέσα από περισσότερους πομπούς βραχέων δίωρες εκπομπές με κατεύθυνση προς όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ηταν εφικτή η ακρόαση από τις ΗΠΑ, μέχρι την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία η "Φωνή της Ελλάδας" συνέχιζε να εκπέμπει από τρεις πομπούς καλύπτοντας Ευρώπη, Αμερική και Βόρεια Αφρική. Πιο ισχυρός ήταν ο πομπός των 9.420 Khz που κάλυπτε όλη την Ευρώπη και εξέπεμπε βραδινές ώρες. 
Κατά τη γνώμη μας, παρά τη δυνατότητα μετάδοσης όλο το 24ωρο από το διαδίκτυο και τους δορυφόρους, θα ήταν χρήσιμη η διατήρηση του σταθμού και στα βραχέα κύματα, έστω με ολιγόωρο πρόγραμμα (καθώς το ενεργειακό κόστος μετάδοσης είναι υψηλό) καθώς μπορεί οποιοσδήποτε να τον ακούσει, ακόμα και αν εκεί που βρίσκεται δεν διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε δορυφορική λήψη. Αλλωστε, όχι τυχαία, πολλές χώρες και για πολλούς λόγους διατηρούν μέχρι σήμερα τους πομπούς βραχέων κυμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το BBC λειτουργεί ξανά ένα ραδιόφωνο στα μεσαία κύματα, η ΕΡΤ;

Ο μοναδικός πομπός της ΕΡΤ που εκπέμπει σήμερα με μεγάλη εμβέλεια είναι του Πρώτου Προγράμματος στους 729 Khz. Οι πομποί του Δευτέρου στους ...